Det ska ingå i en flyttstädning

Om du tänker flyttstäda själv är det viktigt att du förstår vad som ingår. Det här är inte som att städa ordentligt när du bor i en bostad. Se det mer som en speedad vårstädning. Det är inte helt tydligt vad som gäller enligt lag för flyttstädning men gängse praxis inkluderar några punkter som du bör ha koll på.

Gör följande punkter grundligt

Rengör golven

För att golven ska kunna anses vara rena bör du både dammsuga och torka av. Var försiktig med parkett. Om det finns smuts som har fastnat får du punktstäda och försöka få bort den utan att skrapa i golvet. Det här kan ta lite tid men den får du ta dig för flyttstädningen kräver ju lite mer.

Fönster och persienner

Putsa fönster och torka rent i fönsterkarmen. Du bör också se till att persienner som är fristående torkas av. Gör detta utan att skada persiennen. Om du tänker dammsuga i fönstret för att få bort damm kan det vara klokt att använda en handdammsugare på ett försiktigt sätt.

Garderoberna och lampskärmar

När du gör rent garderober ska du tänka på att de också ska torkas av ovanpå. Damma av och se även till att ovansidan av lampskärmar är rena.

Dörrar

Dörrar har också en topp som du ska torka av. Om det finns damm där kan din flyttstädning inte anses vara komplett!

Lampor

Utöver lampskärmar ska du också plocka isär lampor där det kan ha samlats damm och döda insekter.

Element

Gör rent element på baksidan. Det kan finnas saker som fastnat bakom element som kort och papper. Dessa måste du städa undan.

Ta bort klistermärken

Om du har klistrat märken på dörrar, fönster och väggar ska du plocka bort dessa. Gör det på ett varsamt sätt så att du inte skadar underlaget.

Köket

Det här är en tung del av flyttstädningen. I köket måste du göra rent precis allt. Skåp, hyllor, frys, kyl, ugn och bakom vitvaror. Gör en checklista bara för köket och beta av den. Se till att du använder dig av medel som får bort fett och annan smuts som absolut inte får finnas kvar när du flyttar ut.

Badrum

Badrummet kräver också lite mer. Det gäller att öppna avlopp och rensa ut. Det ska vara tipp topp rent i detta rum. Det gäller badkar, dusch och toalett. Flytta på det som går att flytta på och använd medel som får bort smuts som är svår att få bort på mekanisk väg.