Så rengör du betonggolv inför flytt

Om du vill flyttstäda själv så är det viktigt att du tar hand om betonggolv på rätt sätt. Inte bara för att du ska slippa bakläxa på din städning. Betong är ett material som förvisso är riktigt hårt och slitstarkt men det betyder inte att du kan städa det hur som helst.

Här ska vi gå igenom städning av golv av betong och även kika lite på vad det kostar att slipa betonggolv om du vill genomföra jobbet riktigt grundligt.

diamantslipat betonggolv

Betonggolv blir alltmer populära

Betonggolv är ett populärt val för många husägare eftersom de är slitstarka, relativt lätta att rengöra och underhålla. Dessutom kan den här typen av golv hålla i många år med rätt skötsel. Du kan använda linoljesåpa för att göra rent utan problem och vanliga kemiska produkter går också bra.

Ökad efterfråga på detta material kan påverka klimatet negativt på grund av ökade importer. Men det ska sägas att vi faktiskt tillverkar betongen lokalt så det går att köpa inhemskt om du värnar om miljön.

Det är alltså enkelt och fint med betongen och därför kanske du bör välja att lägga betonggolv om du kan. Men nu ska vi ta en titt på hur du städar befintligt golv inför en flytt eller då du precis har flyttat in och vill få golvet att skina igen.

Om du vill att ditt betonggolv ska se bäst ut behöver du göra mer än att bara sopa och moppa. Ett slipat betonggolv är något som förtjänar en helt egen liga!

 

Här kan du höra hur du renggör betonggolvet steg för steg:

 

Rengöring av betonggolvet – Steg för steg

Det första steget för att få ditt betonggolv att se snyggt ut är att rengöra det. Detta bör ske steg för steg med rätt metoder för att ge önskat resultat.

Gör följande:

Steg 1  – Sopa och dammsuga: Börja med att sopa och dammsuga golvet för att få bort smuts, damm och skräp.

Steg 2 – Moppa: När golvet är fritt från skräp så använder du en mopp och ett milt rengöringsmedel för att rengöra betongen. Se till att skölja ur moppen regelbundet för att undvika att lämna kvar tvålrester. Var försiktig och använd inte rengöringsmedel som NMP om du inte har handskar på dig!

Steg 3 – Skrubba: Om golvet har några svåra fläckar eller smuts kan du behöva använda en skurborste och lite armbågsfett för att ta bort dem. Jobba tekniskt och använd mindre medel.

Steg 4 – Skölj av: När du har skurat klart ska du se till att skölja golvet med rent vatten så att allt medel försvinner.

skölja betonggolv

Polering av betonggolv så att det skiner

När du har rengjort golvet kan du gå vidare med polering. Detta kan du göra själv eller så får du hitta en flyttfirma som klarar mer avancerad flyttstädning.

Du kan göra följande:

 • Sandpappra: Börja med att använda ett sandpapper för att lätt repa upp betongens yta. Detta kommer att hjälpa polishen att fästa på golvet.
 • Polera: När golvet är sandpapprat applicerar du poleringsmedel för betonggolv. Följ instruktionerna på medlets förpackning.
 • Polera med trasa: När medlet har torkat så använder du en mjuk trasa för att polera och få den rätta glansen.
torka golv
Du kan även torka och polera golvet med en svamp

Utöver detta så kan det vara så att du behöver ett slipat betonggolv och då behöver du proffshjälp av folk som kan detta.

Idag ligger slipa betonggolv pris på omkring 400 kronor per kvadratmeter. Det blir billigare än om du polerar ett granitgolv så det är positivt. För att slipa betonggolvet så krävs det en slipmaskin som kallas för diamantslip. Det diamantslipat betonggolv pris du får kommer att bero på storleken på golvet samt det skick det är i just nu.

Om du tror att du kan slipa själv så kan du vända dig till ett företag som hyr ut själva maskinen. Då blir det förstås mycket billigare. Dessutom ska du veta att det blir dyrare att slipa betonggolv om det inte är jämnt eftersom det då först måste planas ut.

Vanliga frågor om rengöring och polering av betonggolv

 1. Vilken typ av rengöringsmedel ska jag använda för att rengöra mitt betonggolv?

Den bästa typen av rengöringsmedel att använda på betonggolv är ett milt rengöringsmedel. Undvik att använda starka kemikalier, eftersom de kan skada betongen.

 1. Hur ofta ska jag rengöra och polera mitt betonggolv?

Det är bäst att rengöra och polera ditt betonggolv minst två gånger om året.

slipa betonggolv

 1. Är det möjligt att ta bort envisa fläckar från ett betonggolv?

Ja, det går att ta bort envisa fläckar från ett betonggolv. Du kan behöva använda en skurborste och lite armbågsfett för att ta bort dem.

 1. Kan jag använda ett vax för att polera mitt betonggolv?

Nej, vax rekommenderas inte för användning på betonggolv. Det kan lämna kvar en klibbig rest som är svår att ta bort.

 1. Finns det några rengöringsprodukter speciellt utformade för betonggolv?

Ja, det finns flera rengöringsprodukter speciellt utformade för betonggolv. Dessa produkter är formulerade för att vara skonsamma mot betongen samtidigt som de ger effektiv rengöring.

 1. Kan jag använda en högtryckstvätt för att rengöra mitt betonggolv?

Ja, du kan använda en högtryckstvätt för att rengöra ditt betonggolv. Du bör dock vara försiktig så att du inte använder för mycket tryck eftersom det kan skada betongen. Det kan bli dyrt för skadad betong måste repareras.

Här ser du reparation av en yttertrappa av betong:

 1. Hur vet jag när jag ska sluta skura en fläck på mitt betonggolv?

När du inte längre kan se fläcken eller den är väldigt svag kan du sluta skrubba.

 1. Finns det risk att mitt betonggolv skadas vid polering?

Ja, om du använder för högt tryck när du polerar golvet kan du skada betongen.

 1. Kan jag använda ett oljebaserat lack på mitt betonggolv?

Nej, oljebaserade polermedel rekommenderas inte för användning på betonggolv.

 1. Kan jag använda en torrmopp för att rengöra mitt betonggolv?

Ja, en torrmopp kan användas för att rengöra ditt betonggolv. Det kommer dock inte att vara lika effektivt som en våt mopp.

 1. Hur lång tid tar det för lack att torka på mitt betonggolv?

Det tar vanligtvis cirka två timmar för lack att torka på ett betonggolv.

 1. Kan jag använda en ång-mopp för att rengöra mitt betonggolv?

Ja, du kan använda en ång-mopp för att rengöra ditt betonggolv. Du bör dock vara försiktig så att du inte använder för mycket ånga eftersom det kan skada betongen.

 1. Kan jag använda ett vaxbaserat lack på mitt betonggolv?

Nej, vaxbaserade polermedel rekommenderas som nämnt ovan inte för användning på betonggolv.

jobba med slipmaskin
Ett proffs vet hur man ska jobba med maskin och rätt medel på betonggolvet.
 1. Hur ofta ska jag använda ett rengöringsmedel för betonggolv?

Det är bäst att använda ett rengöringsmedel för betonggolv minst en gång i månaden för att hålla det snyggt.