Kommer det att vara rent då du flyttar in?

Ingen vill komma till en ny bostad och inse att den är så smutsig att flyttbilen får dumpa alla möbler utanför porten tills det är städat. Frågan om det kommer att vara flyttstädat för dig då du flyttar in är relevant. Det är inte alltid så uppenbart hur städning ska skötas.

Många är helt enkelt inte insatta i vad flyttstädning innebär. De tycker att de har städat och fattar inte att du inte har lust att städa bort deras skägg-hår från badrummets avlopp. För att säkra dig om att det kommer att vara städat är det viktigt att först och främst komma överens.

Städningen ska diskuteras i tid

De är viktigt att ta upp flyttstädning och vad du förväntar dig i tid. När du köper en bostad bör det skrivas kontrakt om detta. Det ska vara tydligt och inte lämna utrymme för gissningar. Det här gör det lättare att sedan kontrollera att städningen har gjorts som bestämt.

När det blir dags att flytta in

Innan du flyttar in i bostaden ska du boka in ett möte med den som sålt huset till dig. Då kan ni besiktiga städningen tillsammans. Ni går igenom listan och ser om allt gjorts. Om du har invändningar kan ni prata om detta på plats.

Då det finns skäl till bakläxa kan ni antingen komma överens om att säljaren tar hand om detta eller att du får betalt för att en städfirma kommer och sköter det som fattas.

Vad säger lagen?

Enligt lagen ska det vara rent när du flyttar in men det här är ju godtyckligt och det är inte reglerat i lag exakt vad som menas med detta. Det som inte ser fint ut på grund av slitage eller på grund av att huset är gammalt kan du inte överklaga.

Om det däremot finns en fläck på väggen är det något som du kan be att den som sålt bostaden tar hand om.

Om det kommer att vara rent innan du flyttar in beror på det förarbete du gör i form av avtal och kommunikation med den du tar över bostaden från. Det är otroligt viktigt att komma ihåg. Var övertydlig, det tjänar du på!