Hur städar golvet med linoljesåpa? Några smarta städtips!

Om du ska flyttstäda själv kanske du vill använda ett säkert och miljövänligt rengöringsmedel som linoljesåpa. Men hur gör du rent med denna såpa så att det verkligen blir fräscht och snyggt?

Då du inte vill få städa om för att det har fastnat damm i fettet från såpan är det klokt att först och främst lära dig hur du städar med linsåpa. Det tar bara en liten stund. Läs vidare…

Vad är linoljesåpa?

Men vi börjar med att röna ut vad det här är en för en såpa. Det rör sig nämligen inte om vanlig tallsåpa eller andra varianter. Nejdå, linsåpan görs av linfröolja och den har förmågan att lösa upp de allra värsta fläckarna.

Du kan även lösa upp färg med linolja med denna såpa vilket du ska tänka på. Perfekt när färgen har spillts på dörrhandtag eller kanske golv men mindre bra om det är en målad del du ska putsa på. Då försvinner ju mer än själva fläcken!

Linoljesåpan framställs genom kokning av oljan som utvinns ur linfrön. Detta görs lokalt i Sverige så du kan köpa svensk ren linsåpa. Den bästa såpan av linfrö ska ha minst 40% olja. Mindre än så är samma sak som en linoljesåpa av lägre kvalitet.

Gör rent golvet med linoljesåpa

När du ska skura ett golv så kan du som vanligt fylla en hink med vatten. Tillsätt en klump linoljesåpa i vattnet och rör om. Sedan är det bara att skura och torka av. Om du vill ha en särskild doft så kan du köpa såpa med tillsatt essentiell olja eller så lägger du till några droppar av en olja som du gillar.

Överdriv inte med såpan. Det krävs verkligen inte mycket. Välj dessutom en sort som är till för att skura med. Om du är osäker ska du fråga i butiken om produkten du har hittat fungerar för golvrengöring. Golvet är något som ska ingå i en flyttstädning och det är viktigt att du gör detta på rätt sätt utan rester av såpa som sedan fångar upp damm.

för alla golv
Linoljesåpa fungerar på alla golvtyper!

Gör rent på uteplatsens trägolv

Ett trägolv kan göras rent och dessutom förberedas för att stå emot väder och vind samt mögel med linoljesåpan. Det är bara att sopa bort smuts och sedan blöter du ner trädäcket med vatten.

Därefter gör du följande:

  • Häll såpa på den blöta ytan
  • Skrubba med skrubb borste
  • Skölj av
  • Torka med en handduk, lägg eventuellt till lite såpa som impregneringsmedel

För rengöring behöver du cirka 5 dl såpa för ett trädäck på omkring 25-30 kvm. Själv behandlingen kräver omkring 1 liter såpa för samma storlek. Du kan behandla ett trägolv i ditt hus på samma sätt.

göra rent veranda

Diska och städa i hemmet med linsåpa

Linsåpa är bra för de flesta material. Blanda i 1-2 msk såpa i en sprayflaska som du sedan använder för att rengöra diskbänk, bord, kakelvägg och ugn.

När du diskar kan du tillsätta några droppar linsåpa i vattnet. Det ger samma fina effekt som diskmedel med giftiga ingredienser. Såpan är mild för dina händer men om du har känslig hud kan du bära handskar då du diskar med den.

En bränd kastrull kan bli fin igen om du låter den stå över natten med kokat vatten och en matsked såpa. Om det är en ugnsplåt som ska diskas kör du på hälften vatten och hälften linoljesåpa. Låt stå ett dygn och diska därefter!

Gör rent i ugnen

Gör en spray med en del såpa och två delar vatten och spraya sedan insidan av ugnen. Ställ ugnen på 100 grader och låt sedan svalna. Nu är det bara att tvätta ur ugnen med vatten och torka med en trasa.

Tvätta dina kläder med linoljesåpa

Som tvättmedel fungerar linsåpa väldigt bra när kläderna har svåra fläckar. Naturmaterial som bomull och lin som kan tvättas på hög värme tål också såpa fint. Du behöver inte med än 1-3 teskedar linoljesåpa i tvättmedelsfacket. Det är miljövänligt och billigt.

Om du har en besvärlig fläck kan du behandla den direkt med såpan. Det är ofta tillräckligt att tillsätta lite såpa innan du slänger in i maskinen och trycker på start.

Gör rent fönster med linoljesåpa

Du kan också blanda lite vatten med några droppar linsåpa samt 2 teskedar ättika i en sprayflaska. Sedan är det bara att spraya på fönster och torka av med trasa.

Gör rent i badrummet

När du ska göra rent i badrummet så räcker det med 2 teskedar såpa av linolja till en halvliter vatten i en sprayflaska. Det är bara att spraya på handfat, kakel och andra ytor och sedan låta det sitta en stund. Torka därefter av.

Om du har mycket smuts i kakelfogar kan du stryka ren såpa där och sedan skrubba med en tandborste. I toaletten häller du såpa som får sitta i cirka 10 minuters tid. Sedan är det bara att torka av, skrubba med toalettborste och spola.

Tvätta din bil med såpa från linolja

Att tvätta bilen med såpa kan vara ett sätt att motverka miljöproblemen som är följden av fordonstvättar med kemiska medel. Börja med att skölja av bilen så att grus och sand försvinner.

Därefter kan du tvätta med ljummet vatten och linoljesåpa. Såpan kommer att lösa upp fett så du behöver verkligen inte starka medel för detta.

tvätta bil

Det här är några exempel på hur du kan städa golv och andra ytor med linoljesåpa. Det finns mycket mer som till exempel målarpenslar som lätt blir rena med detta dundermedel. Kanske kommer du själv på vad du kan göra med lite linsåpa och vatten…