Start > Vad ingår? > Priser

Priser för en flyttstädning

Priset för en flyttstädning varierar kraftigt mellan olika städföretag, allt mellan 30 och 100 kr/kvadratmeter.

Begär offert

En stark rekommendation är att du begär offert från flera städningsfirmor som erbjuder flyttstädning, gärna fler än 2 st. Du kan med fördel sätta priserna (kostnaderna) emot varandra när du pratar med firmorna, detta kan sänka kostnaden ytterligare. Men det är av yttersta vikt att du kollar upp vad respektive städföretag har för innehåll i sitt erbjudande. Hur är garantierna för dig? Ingår resekostnaderna för städfirman? Är det några andra extrakostnader som du kan drabbas av i efterhand, t.ex. materialkostnad?

Det är viktigt att du i så god tid som möjligt begär in offerterna från städföretagen, eftersom det antagligen kommer att dröja ett antal dagar eller till och med veckor innan du har fått svar på alla förfrågningar. Detta är speciellt viktigt om du flyttar under våren eller hösten, vilket är de vanligaste perioderna så folk flyttar.

Många städfirmor har färdiga formulär som ni kan fyll i på deras hemsida eller också kan ni skicka en förfrågan via e-post, eller om du föredrar så kan du naturligtvis ringa upp städfirman.

Många städföretag har också en prislista som ligger på deras hemsida. Det betyder att du kan jämföra priser endast genom att gå in på deras hemsidor utan att behöva fråga efter en offert.

Vad påverkar priset

Hur beräknas då en kostnad för en flyttstädning för ett visst boende? Ja, de flesta städfirmor beräknar priset baserat på antal kvadratmeter som ska städas, men det är flera parametrar som spelar in när priset ska tas fram, även om städytan är den absolut viktigaste.

Lista på viktiga parametrar som påverkar priset

  • Städytan, dvs antalet kvadratmeter på bostaden
  • Viken typ av bostad du har (lägenhet, parhus, radhus, kedjehus, villa)
  • När flyttstädningen ska genomföras (dagtid eller kvällstid, vardag, lördag eller söndag, annan helgdag)
  • Extra städning utanför standardstädningen, t.ex. fönsterputsning (typ av fönster, 3-glasfönster), en riktig sanering (mycket smutsiga bostäder)

En del flyttfirmor erbjuder fasta prisintervaller där priset ofta har en fast startkostnad och sedan lägger de på en summa per varje 10 kvadratmeter eller liknande. Andra flyttföretag har ett fast pris per kvadratmeter.

hushållsnära tjänster (RUT-avdraget)

Viktigt att ta med i beräkningen är det avdrag man har rätt till för att uppdraget räknas som en ”hushållsnära tjänst” vilket innebär att flyttfirman får halva beloppet av staten. Detta betyder att du bara betalar halva kostnaden för städningen. OBS! Detta gäller endast så länge det så kallade RUT-avdrag får göras.

För att du ska kunna utnyttja så måste städfirman ha din fullständig adress där du är folkbokförd och ditt personnummer.

Betalningen

Betalningen sker på faktura (då tillkommer nästan alltid en fakturaavgift på 30-70 kr) eller kontant betalning efter genomförd städning och kvalitetskontroll, men en del städfirmor försöker att ta ut en förskottsbetalning. Vi rekommenderar att du inte betalar ut någon förskottsbetalning utan betalar först efter att kvalitetskontrollen av städningen är genomförd.
En anlitad städfirma för flyttstädningen kan användas för att förebygga problem under flytten

Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar