Start > Övrig information > Att flyttstäda själv

Att flyttstäda själv

Det finns många saker att tänka på om man ska flyttstäda själv, utan att anlita professionell hjälp (städfirma). Det går alldeles utmärkt att sköta flyttstädningen själv, bara man har koll på vad som behöver göras och att man inte missar några saker.

Egen flyttstädning tar tid

Om ni ska flyttstäda själv så måste ni vara medveten om att en egen flyttstädning tar tid. Att börja några dagar innan flytten, fungerar inte. Rekommendationen från oss är att ni startar någon eller några veckor innan flyttdatum. Det är riktigt bra att ni själv hinner tömma bostaden helt innan ni påbörjar själva städningen men det finns mycket att göra innan damsugningen och torkningen.Städa i rätt ordning

Innertaken

En bra start kan vara att se över innertaken. Detta bör utföras någon vecka innan flytten. Det som behöver göras då är att ta bort spindelväv och torka bort eventuell spindelspillning och flugspillning som finns (de visar sig som små bruna prickar). Dessa går lätt att torka bort med en trasa som är lätt fuktad. För att tänka lite på säkerheten så bör ni se till att använda en stadig stol/pall/stege att stå på. Ni har inte tid att skada er, det är för mycket att göra under flyttiden. Medan ni ändå är uppe i takhöjd kan det vara bra att även rengöra eventuella spjäll och ventilationsöppningar. Att fixa alla tak i bostaden klara man lätt av på en kväll.

Använd säkra produkter

Det är viktigt att du använder produkter som är säkra och anpassade för just det material du rengör. Läs noga igenom eventuella säkerhetsvarningar på rengöringsprodukterna samt se till att använda ett par gummihandskar för att hålla alla farliga kemikalier borta från huden.

köket och badrummet

Sedan är det nog lämpligt att börja med köket och badrummet för att göra en första grovstädning. Ugnen brukar vara en riktigt besvärlig städning, men med lite planering och kunskap så kan det gå rätt så bra. Några kan börja rengöra ugnsplåtarna. En annan ser till att det kommer ett lager med grönsåpa på alla väggar, taket och botten av ugnen. Sedan sätter man på ugnen på 100 grader och efter att den nått den temperaturen så ska man låta ugnen stå så i 10 minuter. Sedan ska den svalna innan det är dags att torka ur den. Att upprepa detta ett par gånger är nog mera en regel än ett undantag. Om det trots detta inte blir riktigt rent i ugnen så får man lov att använda en spisskrapa med rakblad (OBS! Det måste vara med ett nytt skarpt rakblad, så att det ej repar).

Hur ser det ut under badkaret? Att spola rent och rensa golvbrunn och vattenlås är något som kan göras någon vecka innan ni flyttar ut. Ett tips för att få det hela att gå lite lättare är att använda en diskborste.

Och hur ser er toalett ut? Är det urin- och kalkavlagringar i kröken? Enklaste sättet att avlägsna detta är att använd ättika. Häll i en dos ättika och låt det sedan stå över natten, sedan är det lätt att få bort allt. Är det så att detta inte räcker till så får man lov att använda speciella avkalkningsmedel som finns att köpa i fackhandeln.

Fönster, lådor, skåp m.m.

Nu kan det vara dags att putsa alla fönster och rengöra alla kranar.

Sedan är det dags att börja packa ner allt i lådor och tömma alla skåp. Ett bra tips är att ni ser till att ha skurhinken redo så fort ni tömt ett skåp och sedan torka ur skåpet direkt så det är gjort, dvs. ta bort gammal tejp, fläckar m.m.

När sedan allt är nedpackat och klart är det dags koll in vår checklista (checklistan hittar ni här) och sätta igång att städa riktigt grundligt. Det gäller att vara mycket noggrann, för är det något som vi vet är det att den som flyttar in efter er kommer att vara noggrann. De kommer att se allt. Fusk lönar sig aldrig!
Kontrollera alltid att städfirman du tänker anlita har bra rekommendationer

Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar