Start > Övrig information > Hushållsnära tjänster (RUT-avdrag)

Hushållsnära tjänster (RUT-avdrag)

Vad är RUT?

Privatperson kan få sin inkomstskatt minskad med hälften av kostnaden som du haft för hushållsarbete (trädgårdsskötsel, städning, barnpassning mm).

Vad menas då med ”Hushållsnära tjänster”? I princip är det allt arbete i hemmet som du själv hade kunnat utföra – om du valt att göra det själv förstås. T.ex. matlagning, gräsklippning, strykning och läxläsning, men inte catering, kemtvätt, trädgårdsanläggning eller privatundervisning.Du har även rätt till minskad inkomstskatt för kostnader för städning hemma hos dina föräldrar, men inte hos dina egna barn.

Det är mycket vanligt att städfirmorna erbjuder all möjlig service som ska underlätta vardagen för dig och de som har råd att betala för sig. priset brukar inte variera så mycket beroende på vad det är för hushållstjänst som önskas. Priset ligger på ungefär 300 kronor per timme.

Hur fungerar det i praktiken med avdraget?

För att städfirman ska kunna ge dig en skattereduktion direkt på din faktura, så behöver de din fullständiga adress där du är folkbokförd, samt ditt personnummer och din fullständiga adress där du bor.

städfirman fakturerar sedan er med hälften av beloppet, sedan är er del avklarad. Men städfirman måste sedan begära in den resten av beloppet (dvs. den andra hälften) av Skatteverket.

Hur stor kostnad får jag dra av?

Det högsta belopp som du får dra av är 50 000 kr/person/år för hushållsnära tjänster (hushållsarbete). Det innebär alltså att det är totalt högst 100 000 kr per år (inkl. moms) som du kan lägga ut för husarbeten. Men om ni är 2 personer i hushållet så är det högsta totalt beloppet 200 000 kr per år (inkl. moms). Självklart är det så att er totala inkomstskatt måste minst uppgå till beloppet som dras av.

Varje privatperson har rätt till avdrag om 50 % av kostnaden för flyttstädning. Maxbelopp per år 50 000 kr. Det är städfirman som hanterar detta åt er. Städfirman kommer att skicka en faktura till er på 50 % av kostnaden.

Om det är så att du funderar på att anlita en städfirma, så får du nog lov att räkna med att kostnaden blir ca 15 000 kronor om året, detta efter skatteavdraget, dvs. ca 30 000 kr innan skatteavdraget.
Är ni ute efter en flyttstädning bör ni planera detta i god tid

Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar