Start > Inför flyttstädningen > Att tänka på

Att tänka på inför flyttstädningen

Till dig som tänker anlita en städfirma för flyttstädningen, tar vi här upp viktiga saker att tänka på för inför denna städning.

Ska du anlita ett städföretag är det av yttersta vikt att ni skriver ett kontrakt med städfirman, om vad som ska ingå flyttstädningen. Det är mycket viktigt för att ni inte ska behöva bli försenade och för att ni inte ska behöva betala extra för det som de behöver åtgärda efteråt. Begär att få en checklista utskriven och gå igenom den själv först, sedan tillsammans med städfirman.Referenskunder

Begär att få namn och telefonnummer till referenskunder av städfirman. Ta sedan kontakt med en eller flera referenskunder, det kan visa sig vara en riktigt bra investering. Kontrollera även upp att städfirman som ni tänker anlita har f-skattesedel.

Betalning

Se till att ni är överens om hur och när betalningen för flyttstädningen ska ske. Se gärna till att villkoren för betalningen finns inskrivet i avtalet med städfirman. Överenskommelsen vad gäller tid för betalningen bör innehålla ett villkor om att betalningen först kan ske då bostaden har besiktigats av utföraren och beställaren tillsammans. OBS! Betala aldrig i förskott och inte heller innan besiktningen av bostaden är färdig.

Kom överens om vad som ingår i priset. Tänk då även på sådana saker som om all städmaterial ingår eller ej och om resor till och från bostaden ingår eller ej.

Skador och försäkringar

Det är viktigt att du och städfirman har besiktat lägenheten innan städningen påbörjats, där du bör rapportera alla eventuella problem och skador som redan finns i bostaden, t.ex. fönsterrutor som inte kan öppnas. Detta för att undvika onödigt bråk vid besiktning av bostaden efter städningen.

Det är mycket viktigt att städfirman ni anlitar kan ge er garantier och att de har en ansvarsförsäkring. Försäkring av egendom brukar nästan alltid ägaren till bostaden (dvs. beställaren) stå för.

Städfirmans tillgång till bostaden

En liten men viktig detalj är hur ni kommer överens om hur städfirman ska kunna få tillgång till bostaden. På något sätt ska städföretaget kunna komma in i bostaden genom att ni låser upp till dem, eller så löser man det på det vanligaste sättet, nämligen att man lämnar ut en nyckel till bostaden och får tillbaka den vid ett givet tillfälle. Hur nyckeln lämnas och återfås får ni komma överens med städfirman om.

Övrigt att tänka på

Tänk på att boka din flyttstädning i god tid, då det kan vara många som vill ha det samtidigt. Tänk även på att extratjänster såsom fönsterputsning eller garage-, förråds-, tvättstugs- och balkongstädning m.m. så brukar man få lov att beställa separat.

Frys och kyl ska vara avstängda och självklart urplockade, samt självklart att hela hemmet är tomt.

Tänk också på att en flyttstädning inte går på ett kick, det är mycket tidskrävande och även fast städfirman har erfarenhet och vanan inne så tar det tid att städa ur en hel bostad. Räknar med att städningen av en bostad på ca 100 kvadratmeter tar ca 15-25 timmar. Detta förutsatt att allt är utflyttat ur bostaden innan städningen påbörjas.
Med hjälp av en bra flyttstädning kan ni få ett bättre avslut i bostaden

Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar